RIPJAKT  HÖST

I fjällen västerut längst Laisdalen och även söderut i fjällområdet, finns goda biotoper för ripan. Videområden, myrmarker och fjällbjörk skog blandat med öppna områden. I dessa områden finns det alltid ripa. Tillgången beror mycket på hur sommaren varit för ripkycklingarna. Mixat väder är alltid bäst. Lagom med sol värme och regn. Lagom med räv och rovfåglar.
En solig höstdag, när färgerna börjar komma, lite snö på fjälltopparna och ripor som flyger upp ur snåren. Då tycker även en ripjägare att naturen är fantastisk.
Eftersom de bästa ripmarkerna ligger några mil från landsvägen, bör man ta helikopter för att snabbt nå in till jaktområdena. Detta gör att det är få jägare som jagar längre in i fjällen. Vi är få jaktkorts försäljare inom området, vilket också innebär att vi i de flesta fall kan rekommendera jägare stora marker där man kan jaga helt ensamma under dagen.
Ett storslaget område för jakt. Med helikopterns hjälp ett eldorado, där ingen trängsel mellan jägare råder.

 

 RIPJAKT VINTER

Jakt på ripa är tillåten till den 15 mars, och vi rekommenderar att man tidigast börjar jakten i mitten av januari. Dalripan finns från dalen upp till träd gränsen.Och fjällripan från trädgränsen upp till högfjällens karga stenpartier. Arterna är väldigt lika varandra med bara den skillnaden att fjäll ripan har en snygg svart rand vid ögonen. Lätena är däremot helt olika. Fjällripan;s "knarrande" läte låter som när man öppnar en dörr med o smorda gångjärn ,medan dalripan;s gälla "skratt" är rätt skrattretande.
I gryningen och kväll sitter riporna i allmänhet på björkarna och äter knopparna. På dagen och framförallt natten, om det är kallt, kryper dom ned i snön.
Tänk att få glida fram på skidorna över fjällvidder som är helt orörd av människan. Bara naturens egna spår. Spår av ripa, och räv. Järvspår som slingrar sig fram mellan höjderna. Korpen som sitter på någon klipphylla och kraxar medan kungsörnen sveper fram högt i skyn.
Om man då även hittar riporna, får skjuta ett par stycken, då är dagen räddad. Sedan kan man faktiskt lägga geväret åt sidan. Återigen plocka fram den svarta kaffepannan och koka ditt kaffe med torkat renkött som tilltugg. Du kan sitta och lyssna på naturen medan solen sjunker bakom  de blå skimrande fjälltopparna. Då brukar man må rätt bra.
- Jans livslånga erfarenhet av vinterjakt på ripa borgar för att du ska hitta fram till de rätta rip markerna.