Nyheter från Adolfström

Nyheter år 2017  |  Nyheter år 2016  |  Nyheter år 2015  |  Nyheter år 2014  |  Nyheter år 2013  |  Nyheter år 2012  |  Nyheter år 2011  |  Nyheter år 2010  |  Nyheter år 2009  |  Nyheter år 2008  |  Nyheter år 2007  |  Tidigare nyheter
20170812
Så kom den dagen även i år....
Nu ändrar vi på öppet tiderna.
Från 13 Augusti inga fasta tider.
Ring på ringklockan eller ring +46706173041
Finns jag i närheten, kommer jag.
20170804
Efter sommarens summering

Intensiva dagar och timmar har det varit även denna sommar, när innre trötthet och saknad kommer är det dags att tanka naturens läkande återhämtning. Känslan att detta är min vardag, ger mej mod att vara tacksam över allt jag fått lära mej vid foten av fjället. Ännu har vi midnattsolen kvar, som ger oss hopp om ljuset.


20170717
Hästskoforsen Harrfiske
Laisälvens FVO säger följande: Vårt område sträcker sig från Björklidens skifteslag till Länsgränsen mot Västerbotten, en sträcka på 32 km. Från Björklidens skiftesgräns till Marielund, en sträcka på 10 kilometer, dominerar forsar och mindre sel.

Älven är mycket varierad med både lugna och vilda forsar, sandgrund och klipphällar, grunda och djupa strömmar. Här finns all variation en flugfiskare kan tänka sig. Och harrfisket är det bästa tänkbara.

Området är mycket välskött och det är trevligt att komma till de städade och välordnade rastplatserna.

OBS! Nu även sträckan ovanför Björkliden
Brattforsen, Hästskoforsen och Ackerforsen vid Dellikvallen 
https://www.fiskekort.se/laisalvenfvo/

20170715
Trots regn och kyla

Även om regnet har varit mycket rikligt gångna veckan och temperaturen ej mycket över 10°, så har detta glada gäng (+ 4 st som saknas på bild) varje dag ätit sig mätta på fisk
  Första dagen lite trevande, sedan lär man sig att se hur fisken beter sig, var det goda råd som de kunde dela med sig av. Även jag har delat deras glädje, att de var så nöjda och så mätta på fisk. På återseende säger vi.


20170709

Så kommer sommaren åter igen, bryggan kommer på plats och vattnet håller på att stabilisera sig. Nu gäller det att vi själva känner kraft och levnads mod genom att ta emot "det är så hälsosamt och stärkande i fjällen". Handelsboden öppen varje dag kl10 - kl17.


20170709
En stor lycka!
Ett stort sommaräventyr bjuder denna dag på. Båt över en "stor sjö" Yraft, sedan traska över stock och sten längst Laisälvens strand, för att leta efter storöringen...Visst lyckades det att fånga en sprattlande öring, som iakttogs mycket noga och länge.. innan den hamnade i stekpannan över öppen eld.
Det är en minnes rik dag vid älven. eller vad tror du?
20170705
Det ska börjas i tid.....

Har man åkt ca 140 mil för att komma till fjällen, klart man ska ut och sova i tält trotts dagstemperaturen +8° och en mysig stuga finnes. Hittar man till en vacker sjö, där rödingen hoppar så är spänningen stor, för både små och stora. En minnesvärd natt kommer, var så säker på det.


20170703
Trots regn....
Trots regn och kyliga vindar + 5° blev det en underbar dag. Efter att ha vandrat i vår fria natur,  kunde man njuta av en mångfald av Guckusko. Trotsade man vågornas gungande toner, blev det i alla fall en vacker fångst.  I dag gällde det, inget dåligt väder, kanske bara dåliga kläder!
20170703

20170703


20170628
Kom o köp glass i stora lass.

Glassbilen har varit här! Kom o köp glass i stora lass. Fyller på det udda sortimentet i Handelsboden varje dag. Det är värt en resa hit, öppet "som vanligt" kl 10 - kl 17, varje dag i sommar.... Välkommna!
Hälsar vi 3 trallande jäntor Marianne, Caroline o Anna Thorfve +46706173041


20170625
Nostlagi finnes här....Ång bogserbåt
Ång bogserbåt
Storlek: 18 x 7 cm Tillverkad i Indien.
Dessa är mycket fina och barnasinnet finns både hos vuxna och barn, när man kommer i kontakt med dessa båtar...
Du tänder en låga, sprutar in lite vatten i ena röret med en pipet..
Båten kör iväg..20170621
Midnatt
Midnatt råder temperaturen +5°, känns härligt att svepa in sig i en fårskinnsväst när nordliga vindar dansar fram på vågorna. Jag njuter av att ej höra surrande ljud fr myggorna, de vilar än så länge. Glädjande att se, vattnet sjunker alltid lika intressant att följa naturens samspel-väme-kyla. Fisken under vattnet är nu på G, strålande miner fick jag njuta av i dag. Jag hälsar, smaklig måltid.

20170620

Jag har kämpat många stunder med att gården ska vara under kontroll. Väl många träd finns här, väl stort område för att man ska hinna göra det fint. Väl mycket ogräs kommer fram, snuddar vid tanken: Att erkänna sig besegrad. Nej, jag fick hjälp med att ruska liv i gräsklipparen. OJ så härlig känsla, gräsmattan ser ut som en golfbanna. Jag känner mej nöjd och stolt. Jag är säker på att någon ovan molnen sitter o myser, och tänker: Det var det jag visste, att hon skulle klara av detta. Och jag går här på gården och ställer frågan: Varför försvann du så snabbt? Var är du?


20170617
Tantkalendern 2018 med Jubileumsnummer 20:e årgången

Lagom till midsommar är den här. Tantkalender Jubileumsnummer 20 år.
http://www.adolfstrom.com/handel/produkt.asp?vid=389520170609

Naturens kraft är mäktigt, nu kommer vattnet i rask takt. Vändplan vid sjön ligger helt under vatten, så ska det göra. Kommande dagar kan bli riktigt spännade, kommer det regn på denna värme så är det ej bra! Då kan det bli för mycket vatten....


20170530
Dagligen vi ser

Visst händer det något i naturen, snö och is blir till vatten, mycket vatten. Vinden skyndar på isens framfart och den luckras upp, iskristallernas rörelse hörs som bjällerklang, temperaturen har dock stannat på -+0°. Stor kontrast mot i fjol, då tog vi en båttur och låg stilla på redden och bara var.....
20170524
Visst är sommaren på G, isen krymper mer och mer för varje dag som går .
20170521

Vilka timmar! Varje minut man ser hur naturen vaknar till liv. Den hårda mark vi står på blir mjuk, det hårda vatten som vi kallar is, blir mjukt och porlar. Landvatten vid strandkanten blir bredare för varje timme, det går så fort, fort. Även i år jag står vid stranden, blickar ut över sjö och fjäll, jag vill sträcka ut handen, känna värmen och tryggheten, få lyssna till din lugna röst som ger en förklaring: Så här blir det i år med snösmältningen... Jag står stilla, inom mej jag lyssnar till din röst som har förklarat så mycket för mej, som har lärt mej så mycket om livet i fjällbyn. Jag summerar, min önskan är att hämta styrka här och nu.


20170521

Klockan är 22.15 och solen lyser på fjället, lagom kylig luft smeker kinden. Visst är det mäktigt att uppleva naturens skiftningar i en fjälldal, där fågelkvitter och forsande bäckar är dominerande.


20170514
Morgon stund har guld....
Visst känns det extra härligt att vädergudarna har varit på vår sida. Natten var under nollan och snö finns lagom mängd i skogen för att kunna avverka och köra hem kommande vinter behov av björkved. Klyvning kommer att ske i arla morgon stund, innan myggen är här. Känslan för oss alla att återigen rott i land en uppgift här på gården värmer oss och ger mod att kämpa i Jans spår, som han har trampat i många år. Vi kommer snabbt efter i dem innan de har vuxit igen. Vi tänker och minns hur Jan har förklarat och motiverat, vi jobbar på......

20170508
En kall natt

Måndag morgon, en kopp starkt kaffe och man summerar morgonens promenad. Det har varit kallt, mycket kallt i natt, spårsnö var härligt att se. Full vinter råder. Fåglarna kvittrar glatt trots att marken åter igen är frysen. Jag funderar, har jag gjort fel med stugorna och vatten, ovissheten tynger mej. Jag sätter på värmekabeln igen, kanske jag varit för snabb att stänga av.


20170504
Nu händer det..

Nu har vi ett dygn som är plusgrader, oj så snabbt det går .. Stora vatten pölar lite här o där, poröst i snön. Vem vet kankse det blir sommar även i år!? Det var första dagen det var riktigt lugnt här på gården. Klart man är "uppe i varv" och för att ta vara på det i kväll, hoppade jag in på gymmet här hos grannarna. Motiveringen är oxså att jag vill kunna busa och leka med lilla damen på 1,5 år på golvet eller högt upp i det blå.


20170503
Vi tackar......
Vårsäsongen är till ända, trots att vinterföre råder. Visst har det varit en lärorik period inom många olika områden. Vi misströstar ej, utan nyfikenhet på morgondagen styr oss. Tackar och bockar för denna vår, hälsar alla välkommen åter. Nu tankar vi själva energi i vår vackra fjällvärld, helt tyst och stilla möter vi denna dag fjällen. Bäckar börja porla, fåglar i arla morgonstund lyfter oss vidare, ripans skratt värmer oss. En litet finger söker stöd i min hand, jag känner att tillsammans blir vi starka. Vi pratar och minns hur det var ifjol, vi pratar och önskar att morgondagen oss hjälper att fina ro.


20170430
Handelsboden öppet
I dag söndag 30/4 är Handelsboden öppen kl 14-18, MEN jag är på gården hela dagen. Gårdagen blev det kvällsöppet p g a fjälltur med vackert väder.

20170412
Påsköppet i Handelsboden

Handelsboden har öppet 
kl.13 - kl.18  
Onsdag 12.04 - Lördag 22.04
Välkommen in.
Lilla Handelsboden med det
"stora sortimentet"
Glad Påsk  fr oss alla till Er alla20170328
Vinden är mjukare mot kinden denna dag - 5gr och solen bryter igenom molnen. Jag har ett "måste" att vandra på stigen som vi brukar gå sena sommarkvällar,  mitt på dagen är det en tyst och fin skoterled. Jag kan känna att styrkan kommer och i dag fylls den på extra mycket, ty vardagens  frågor, funderingar  och tankar kan ibland bli för stora. Tar en dag i taget och har ett fast mål, detta ska vi klara av!
20170326
Räknar jag fel?
Efter att vi har haft byte i stugorna, ställer jag mej frågan: Räknar jag fel? Vi har uppgraderat med nya bestick i samtliga stugor, 6 skedar, 6 gafflar, 6 knivar och 6 kaffeskedar. När jag kontrollerar i stugorna, stämmer många gånger ej antalet bestick. Skulle det av misstag ha kommit med en sked, en gaffel för mycket eller även ett örngott, ett lakan, varför ej posta det i retur? Jag är säker på att det skulle uppskattats av turistvärdarna.


20170324

Det var nästan som julafton i dag. På gården vår finns nu en härlig nyhet Lynx 2017 xtrim 900. Vid mörkrets inbrott gjorde Caroline o jag en sladdningstur till Tjallas. Mörkt och pudervitsnö det var en fin stämning, det blev liksom en avskedstur med en omtyckt/uppskattad Lynx Explorer 2003.

20170321
Många möts i Handelsboden. Dessa damer fr Danmark skidar fr Abisko till Hemavan, de var mycket nöjda med sin tur. Den unge mannen har ett stort intresse i motorer, då blir det att köra skoter. En yngling som avverkar "Vita bandet" passerade här vid lunch... det blev bullkalas för hans del. Vi önskar alla en god tur i fjällen

20170317

Idag var jag mogen för en fjälltur. Vinden smekte både kropp och själ. Jag letade efter några härliga rödinghugg, men ej hittade dem, det var andra som fick dem. Det var så tyst runt omkring, men ett eko hörde jag i mitt innre, vad Jan har berättat och visat i fjällvärlden. Det finns inom mej nu och för evigt.20170307

Jag möter dagen vid en sprakande brasa, natten var kylig -32° och jag funderar på hur dessa män känner sig denna morgon efter att ha tillbringat natten i tält. Starten hade varit i Abisko och målet är Hemavan, hemvist var England.


20170303

Välkommen till vår vackra fjälldal och Silverby Adolfström.
Handelsboden är värt ett eller flera besök.
Välkommen in.
Just nu har jag många trådar att hålla i, och jag gör mitt bästa för att lyckas.
Säkrast är det öppet kl 15-18 ....
Måndagar håller jag stängt, min arbetsplats är då skrivbordet, i värsta fall skurhinken eller bästa fall fjället!

Är temperaturen -20° och lägre, fungera ej ringklockan.
Slå då en signal +46706173041, +46701908299.
Hälsar
Marianne Thorfve
Adolfströms Handelsbod & Stugor
Adolfström 168
938 93 Laisvall
Tel: +46(0)706173041
www.adolfstrom.com
www.adolfstromshandelsbod.com

20170227
Fungerar bra!
Mängder av snö har fallit denna dag och mer lär komma. Eftersom ej alla på gården behärskar den stora traktorn att skotta med, så är denna lösning Hison med plogblad perfekt. Caroline fick nöjet att köra den denna dag...
20170225
Kom ihåg kontanter.....

Fiskekort: 7 dygn 220 kr 
                 Årskort 440kr + 125 kr  medföljande
Ledlicens: Veckokort 100kr / skoter, 
                  Årskort 250kr / skoter
Bilparkering vid sjön: 50 kr/plats


20170224
Rödingveckan 2017 Vecka 11
Årets Rödingvecka börjar 11/3 till 18/3. Är fjällvädret bra kör vi med Caroline som Guide till olika sjöar på kalfjället. Vid sämre väder testas  fiskevatten i dalen. Väl mött på årets Rödingvecka. Hälsar Marianne & Caroline
20170217
Helg firande
 Visst fira vi helgen med att erbjuda semlor i Handelsboden, ring på dörren och jag hjälper dej. Hälsar  Marianne
20170216

Laisälven stängd ifrån Vallåive avfarten upp till Laisstugan . Vi inväntar snö och kyla, allt pekar på att det kommer till helgen. Vi får hoppas att det stämmer.

20170215
Kyligt

Natten var lagom kylig -8° och dagen blev vacker, alla ville gå ut och njuta av fjällvärlden. Själv jobbas det bakom stängda fönster, butiken skall snart vara i gång. Allt tar sin tid, men mellan svett och tårar går det sakta framåt. 

20170214
Dagen vi kommer att minnas

Badasjokken avstängd tillsvidare, ny väg vid "lappselet". 
Kyla och snö kommer oroens icke!


20170201
Blickar ut över sjön

Jag går ner till sjön, tankar in ögonblicketskraft. Vindens susning når mitt öra, grått och dis likt en novemberdag är motivet över sjön. Temperaturen -6° och pudersnö täcker det vatten som frusit till is. Trycker på knappen får livets film att gå i repris, jag har lärt så mycket, men vill lära mer av morgondagen, även om stegen dit är tunga.


20170123
Välkommen vackra sol
Idag hälsar vi solen välkommen. Oj vad vi har väntat, helt underbart -5°och vindstilla. Helgens skotertrafik har för en stund tystnat och inga fåglar kvittrar, endast en liten ekorre hoppar från gren till gren. Jag stannar upp och stilla andas, hämtar kraft från denna miljö. Så många frågor jag har, så många svar jag väntar på, de finns nog härom kring, bara jag tar fram dem. Jan har förklarat, visat så mycket, vi ska bara minnas hur svaret var.


20170121
Lördag kväll i kojan.

Lika spännade som när Tomten kommer är: Att vara i en "koja på fjället" och temperaturen är -5° och stilla snöflingor dalar ner på den vita snön som täcker marken. Plötsligt kommer Mickel räv smygande... ojoj då blir både små och stor tysta och spejar. Önskar alla en trevlig helg.


20170114
Kommer snart...
Temperaturen är behaglig -15° och visst är det underbart att åka en bit upp på fjället och där möta solen. Sol ute, sol inne och sol i sinnet behöver vi alla. Snart är den här över allt...

20170114
 Visst är det möjligt att det nappar riktigt bra... bara man provar...
20170107
Ljuset kommer
Kontrasterna är stora. I dag -+0° och snart ser vi tendens till ljuset som kommer.


20170105
Det var kallt denna dag.
Det var väntat att någon kyla skulle komma, men nu blev det riktigt mycket av den, som lägst -40,8°. Visst eldar jag hela tiden och förstärker med fläktelement och kollar alla fönster och dörrar och kollar vatten och kollar kollar men kylan kommer in i alla fall!  Hade +14° i köket och det är ej så varmt, eller hur? På kvällskvisten steg utetemperaturen till -28°,  så nu väntar vi på lagom vinter temperatur kommande dagar.